Dow duurzaam in Delfzijl

 Dow duurzaam in Delfzijl

Niet alleen op de site in Terneuzen is Dow duurzaam. Op alle sites in de Benelux zijn onze medewerkers gefocust op het vinden van duurzame oplossingen.

In Delfzijl produceert Dow Methyleen Difenyl di-Isocyanaat (MDI), een belangrijke basisgrondstof voor polyurethaan. Voorbeelden van verduurzaming in de processen in Delfzijl zijn: de introductie van intelligente procescontrole, het plaatsen van een reverse osmose unit, de overstap naar biologische copolymeren en het gebruiken van biologisch vriendelijke reinigingsmethodes.

Advanced proces control
Het MDI scheidingsproces is een energie-intensief proces. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen, en altijd zo min mogelijk energie in het proces te gebruiken, heeft Dow ‘advanced proces control’ geïntroduceerd. Dit geautomatiseerde en intelligente systeem zorgt dat, binnen de vooraf geprogrammeerde parameters voor het proces, altijd een minimaal energieverbruik gerealiseerd wordt.

Reverse osmose unit
In Delfzijl is een reverse osmose unit geplaatst die de traditionele waterontharders vervangt. Dit leidt niet alleen tot een verlaging van het aantal chemicaliën dat nodig is voor waterontharding, maar ook tot een lager waterverbruik. Het omgekeerde osmose proces scheidt opgeloste vaste stoffen van water en werkt met druk die water geforceerd door een membraan laat gaan. De spui is lager, en er komen veel minder chemicaliën in het milieu.

Biologische copolymeren
In Delfzijl zijn alle Dow units overgegaan op een ander systeem. Normaal werden chemicaliën in het koelwater gemengd om o.a. aanslag, corrosie, algen en legionella tegen te gaan. De fosfaathoudende chemicaliën zijn vervangen door biologische copolymeren die afbreekbaar zijn in het milieu. Dit is veel beter voor de flora en fauna van het kanaal waar de stromen worden geloosd.