Dow en partners ontwikkelen robots voor innovatief onderhoud

 Dow en partners ontwikkelen robots voor innovatief onderhoud

Status: uitvoering.
Planning: verder ontwikkelen robots in 2018, afronden onderzoek in 2019.
Partners: Dow, Universiteit Twente, Universiteit Gent, Avans Hogeschool, BASF, Rewin, Sirris, Bemas, Impuls Zeeland en KicMPi.
Subsidie: Europese Interreg-programma Vlaanderen-Nederland en Provincie Zeeland

Veel machines en installaties van Dow draaien 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Goed onderhoud is daarom erg belangrijk. Niet alleen voor de productiviteit, maar ook voor de veiligheid en het milieu. Om de productiviteit van het industrieel onderhoud te versterken en de veiligheid van onze medewerkers te verbeteren, werkt Dow samen met partners in het project Robotica Smart Tooling. Hierin onderzoekt Dow nieuwe technische toepassingen voor veilig en efficiënt onderhoud in de procesindustrie door het inzetten van robots. Bijvoorbeeld bij het inspecteren op hoogte of in besloten ruimtes, het coaten van grote oppervlaktes en bij geautomatiseerde onderhoudsactiviteiten in de werkplaats. Dow denkt mee over de verschillende toepassingen en faciliteert de testen op het Dow-terrein.

 

Momenteel test Dow Terneuzen zeven verschillende robots, die uiteindelijk beschikbaar komen voor verschillende Dow-vestigingen in Europa. Deze robots worden inmiddels ingezet voor diverse doeleinden. Denk hierbij aan een drone die de koeltorens inspecteert, een duikboot die het bassin controleert en andere robots die vaten met chemicaliën kunnen reinigen.

 

Het inzetten van robots voor onderhoud- en inspectiewerkzaamheden is veel efficiënter dan wanneer het werk door medewerkers wordt uitgevoerd en hierdoor kostenbesparend. De robots dragen ook bij aan de nieuwe veiligheidseisen vanuit het hoofdkantoor van Dow. In 2025 mag geen enkele werknemer meer in een tank, vat of koeltoren om daar werkzaamheden uit te voeren. Door dit soort werkzaamheden te vervangen door robots, worden risico’s die bepaalde activiteiten met zich meebrengen tot een minimum beperkt.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Europese Interreg-programma Vlaanderen-Nederland en de Provincie Zeeland. Meer informatie over het project vind je op www.smarttooling.eu.